Jachthonden, ze moeten wat te doen hebben.

De Labrador-, de Golden- en Flatcoated Retriever, de Duitse Staanders, de Stabij, maar ook de Spaniël, de Drentse Patrijs en de Beagle etc. het zijn allemaal populaire hondenrassen. Wat veel mensen echter bij de aanschaf van bijvoorbeeld zo’n lief Labradortje vergeten is dat deze jachthonden, want tot die categorie behoren al deze rassen, door de eeuwen heen zijn geselecteerd op jachtdrift, uithoudingsvermogen, prestaties en werklust!

Zij moeten wat te doen hebben, anders vervallen ze in allerlei ondeugden en veroorzaken ze soms grote problemen en overlast. Een enthousiast aangeschafte (jacht)hond lijkt opeens meer op een probleemhond. Hoe kan dit voorkomen worden? Veel Rasverenigingen, de Federatie Hondensport maar ook de Koninklijke Jagersvereniging (KNJV) en de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) organiseren (jacht)honden trainingen. Het is een misverstand te denken, dat de honden tijdens een jachthonden training leren jagen. Dat doen ze van nature al!

Tijdens de training leren ze in een bos of in het veld het wild juist met rust te laten! En daarom kunnen ze veelal vrij en los lopen, zonder problemen te veroorzaken. Een getrainde hond komt op een fluitsignaal direct en vrolijk naar de baas terug, ook al ziet de hond een broedende eend of ander wild. (Jacht)honden training is werken met en voor de baas. Uitsluitend op het commando van de baas halen ze dat op waar de baas of bazin om vraagt (apporteren). Met een goed getrainde (jacht)hond is het heerlijk wandelen en van de natuur genieten.

Door het hele land worden jaarlijks zowel trainingen als proeven (examens) en wedstrijden voor jachthonden georganiseerd. Maar ook voor rasloze honden zijn er mogelijkheden om te trainen en aan wedstrijden mee te doen. Deelname aan een dergelijke training zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Honden vinden het heerlijk om te werken met en voor de baas en het is tevens een aangename vrije tijdsbesteding die de band tussen baas en hond verstevigt.  

De Jachthondenopleiding Fryslân-Súd West is een vereniging die ten dienste staat van de Rasverenigingen, de NOJG en de KNJV en heeft de mogelijkheden voor een positief gerichte training voor uw hond.